Το διαλεχτό κρασί της Γουμένισσας

Η Γουμένισσα, μια γραφική κωμόπολή στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, φημίζεται για το τσίπουρο, τα χάλκινα παραδοσιακά όργανα και τους οργανοπαίκτες της. Πάνω από όλα, όμως, είναι γνωστή για το περίφημο κρασί της, στην παραγωγή του οποίου στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η οικονομία της.

Χτισμένη στους πρόποδες του πανέμορφου Πάικου, σε μια περιοχή που αποτελεί έναν από τους ομορφότερους αμπελότοπους της χώρας μας, η Γουμένισσα είναι σήμερα η πρωτεύουσα της επαρχίας Παιονίας. Απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κιλκίς και 75 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Οι αμπελώνες απλώνονται στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάικου, σε υψόμετρο 150 – 250 μέτρων. Το κλίμα της περιοχής είναι ηπειρωτικό, με ψυχρούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια.

Η Γουμένισσα ονομάστηκε «Εύοινος Κωμόπολις», ονομασία που κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς η αμπελουργία ήταν και εξακολουθεί να είναι η κύρια απασχόληση των 4.500 κατοίκων της (παλαιότερα υπήρχαν στην περιοχή και μεταξουργεία, που όμως πλέον έχουν ερημώσει). Τα κρασιά της χαρακτηρίζονται πλέον «Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος».

Στην περιοχή της Γουμένισσας λειτουργούν σήμερα πέντε οινοποιεία. Το ένα ανήκει στην εταιρία «Μπουτάρη Οινοποιητική», που παρήγαγε το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί που κυκλοφόρησε με την ένδειξη Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Γουμένισσα. Τα άλλα τέσσερα οινοποιεία είναι Τάτσης, Χατζηβαρίτης, Ευτυχίδης, Αιδαρίνης, από τα οποία τα δύο πρώτα παράγουν μόνο κρασιά από βιολογική καλλιέργεια.

Στην οινοπαραγωγική ζώνη της Γουμένισσας καλλιεργείται το Ξινόμαυρο, η πιο διάσημη και ίσως και η πιο ποιοτική ερυθρή ποικιλία στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και η Νεγκόσκα, μια ντόπια ποικιλία ερυθρού σταφυλιού. Στα αμπέλια της περιοχής έχουν φυτευτεί και οι δυο ποικιλίες, συνήθως σε αναλογία 3 προς 1, που μαζί παράγουν κρασί με την ένδειξη ΠΟΠ Γουμένισσα. Επίσης καλλιεργούνται διάφορες άλλες ποικιλίες όπως Ροδίτης, Μαλαγουζιά, Λημνιό και οι ξένες chardonay, sauvignion, syrah, cinsaut, merlot και cabernet που μας δίνουν τους ΠΓΕ οίνους Πλαγιές Παίκου.

Το κρασί Γουμένισσας συνοδεύει ιδανικά ψητά κόκκινα κρέατα, χωριάτικα λουκάνικα και κυνήγι, καθώς και διάφορα τοπικά εδέσματα της ευρύτερης περιοχής: γευστικότατες πίτες και κατσικίσιο τυρί. Επίσης, μπορεί να συνοδεύσει κρέατα που σερβίρονται με διάφορες σάλτσες ή έχουν μαγειρευτεί με μπαχαρικά.

Πηγή: https://unknowngreece.gr/

Σχετικά Άρθρα