Merlot–Cabernet Sauvignon
ΒΑΛΤΑΡΑ
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ
(PGI-GR-A1088)
Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ ΒΑΛΤΑΡΑ
Σοδειά: 2021
Αμπελοκαλλιεργητές: Βαλτάρας Αλέξανδρος
Έκταση Αμπελώνων: 1,12ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 20 Έτη
Ποικιλίες: Merlot (50%) – Cabernet sauvignon (50%)
Απόδοση Παραγωγής: 11.200 Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 18.75hl
Φιάλες: 2.500
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Merlot
Από τις δημοφιλέστερες ποικιλίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Νεαρή σχετικά ποικιλία, προέρχεται από διασταύρωση παλιάς Γαλλικής ποικιλίας με την ποικιλία Καμπερνέ Φράν. Στην περιοχή της Γουμένισσας δίνει κρασιά υψηλού αλκοολικού τίτλου με μαλακή γεύση και αρώματα μαύρων φρούτων. Από τα 15.000 στρέμματα του Ελληνικού Αμπελώνα τα μισά περίπου καλλιεργούνται στην βόρεια Ελλάδα με την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική να είναι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες εκτάσεις.
Cabernet sauvignon
Ο Βασιλιάς των ερυθρών οίνων. Πολλά έχουν γραφτεί για την καταγωγή του. Το πιθανότερο η ποικιλία να προέρχεται από διασταύρωση των ποικιλιών cabernet franc και Sauvignon blanc. Η ποικιλία φημίζεται για την δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών κρασιών τα οποία μάλιστα επιδέχονται παλαίωση. Βαθύ χρώμα με αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών, αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του οίνου. Στον Ελληνικό αμπελώνα καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα, με την Φθιώτιδα και την Μεσσηνία να φιλοξενούν τις μεγαλύτερες εκτάσεις με 1.550 και 1.300στρ αντίστοιχα.
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Η εκχύλιση και η αλκοολική ζύμωση διαρκούν περίπου 20 μέρες, ακολουθεί η μηλογαλακτική ζύμωση και στη συνέχεια παλαίωση στις οινολάσπες του κερδίζοντας σε δομή και σώμα. Παλαίωση: 6 μήνες στη φιάλη πριν από τη διάθεσή του στην αγορά.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
Μπουκέτο φίνο αλλά και γενναιόδωρο. Αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων δένουν αρμονικά με νότες τομάτας, διακριτική μεταλλικότητα και βοτανικότητα. Γενναιόδωρο και κρεμώδες στόμα, όμορφα ισορροπημένο με την τραγανή του οξύτητα.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Σερβίρεται στους 16-18⁰C και συνδυάζεται με κυνήγι πτερωτό, πουλερικά, κόκκινα και λευκά κρέατα (ψητά και μαγειρεμένα σε σάλτσες με βάση το κρασί) και παλαιωμένα τυριά.
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |