Γουμένισσα

” Η πλούσια γη του κόκκινου κρασιού”

Αναδεικνύοντας το μοναδικό “ύφος”
της αμπελουργικής ζώνης της Γουμένισσας..

Στον νομό Κιλκίς, χτισμένη στους πρόποδες του Πάικου, η Γουμένισσα βγάζει κόκκινο κρασί εδώ κι αιώνες.
H μεγαλύτερη έκταση των αμπελιών της αναπτύσσεται στον άξονα Κάρπη – Γουμένισσα – Φιλυριά. Οι αμπελώνες της πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο τουλάχιστον 150 μέτρων. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ερυθρών ξηρών οίνων είναι το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα.

Οι οίνοι ΠΟΠ Γουμένισσα είναι εκφραστικά πλούσια κόκκινα κρασιά, με αρώματα δαμάσκηνου, ντομάτας, βοτάνων, καπνού. Ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια, έχουν αντοχές στον χρόνο και συνοδεύουν μαγειρεμένα κρέατα με πλούσιες μπαχαρένιες σάλτσες, τοπικές σπεσιαλιτέ, κίτρινα τυριά.

Δίκτυο 12 ψηφιακών αισθητήρων LoRa, 2 κεραιών και 1 μετεωρολογικού σταθμού
που τοποθετήθηκαν στον αμπελώνα Γουμένισσσας για την παρακολούθηση θερμοκρασίας και υγρασίας του αέρα και του εδάφους.

Όλες οι συσκευές είναι εφαρμογές Internet of Things
με άμεση μετάδοση δεδομένων στις οθόνες των παραγωγών για την καταγραφή και παρακολούθηση του terroir της περιοχής.

Ξινόμαυρο

Μια πολυδύναμη ποικιλία που δίνει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζουν, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης.

Προσφέρει πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), αφρώδεις, φρέσκους, παλαιωμένους, μέχρι και αποστάγματα.

Νεγκόσκα

Δίνει μοναδικού χαρακτήρα ερυθρά και ροζέ κρασιά (σε ελάχιστα ροζέ συναντάται και ως η μόνη υπεύθυνη ποικιλία). Συμμετέχει στα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Γουμένισσα, όπου αναλαμβάνει να συμπληρώσει, αλλά και να τιθασεύσει την άλλη ερυθρή ποικιλία της περιοχής, που πρωταγωνιστεί το Ξινόμαυρο.

Ούσα σκουρόχρωμη, φρουτώδης και μέτρια σε οξύτητα και ταννίνες, η Νεγκόσκα ολοκληρώνει το χαρμάνι, προσδίδοντας στα κρασιά της Γουμένισσας μια πιο ήπια, στρογγυλή και σοκολατένια γεύση.

Μέρος του μοναδικού terroir της Γουμένισσας, η στρογγυλή Νεγκόσκα βάζει τη δική της πινελιά σε ένα κρασί που εκφράζει με εξαιρετικό τρόπο τις αξίες του παλαιού οινικού κόσμου, αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές κάθε οινόφιλου, που θέλει να αποκτήσει πραγματική γνώση για το καλό κρασί.