

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
ΣΑΚΑΛΑΚΗ
Οίνος Λευκός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ
(PGI-GR-A1088)
Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ ΣΑΚΑΛΑΚΗ
Σοδειά: 2021
Αμπελοκαλλιεργητές: Τσιναρίδης Δημήτριος
Έκταση Αμπελώνων: 1,25ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 16 Έτη
Ποικιλίες: Μαλαγουζιά (100%)
Απόδοση Παραγωγής: 9.200 Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 53hl
Φιάλες: 7.067
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Μαλαγουζιά – Malagouzia
Χαρισματική, λευκή , Ελληνική ποικιλία της Ναυπακτίας που το 1970 πλησίασε τα όρια της εξαφάνισης. Η καλλιεργούμενες εκτάσεις, αυξήθηκαν την δεκαετία του 80 από οινοποιούς με όραμα και σήμερα συγκαταλέγεται στις ανερχόμενες Ελληνικές ποικιλίες. Τα λευκά άνθη και τα εσπεριδοειδή χαρακτηρίζουν τα αρώματα των σταφυλιών που θα δώσουν υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας κρασιά. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 4.700στρ., με την Φθιώτιδα, την Θεσσαλονίκη, την Αιτωλοακαρνανία και την Χαλκιδική να αποτελούν της σημαντικότερες περιοχές καλλιέργειας της ποικιλίας.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Τα σταφύλια μεταφέρονται από τον αμπελώνα στο οινοποιείο με φορητό θάλαμο-ψυγείο που λειτουργεί με πετρέλαιο και συντηρούνται σε χαμηλή θερμοκρασία. Διατηρούν έτσι τα αρώματα τους, όλα τους τα χαρακτηριστικά και τη φρεσκάδα τους. Ιδανική τελική θερμοκρασία για να ξεκινήσει η παραλαβή των σταφυλιών είναι 7-8 βαθμοί.
Πρώτο βήμα είναι η διαλογή από αυτόματο διαλογέα με λέιζερ και παράλληλα η προσθήκη ξηρού πάγου όσο τα στέμφυλα με το μούστο μεταφέρονται στο επίσης ψυχρώμενο πιεστήριο. Στο οποίο θα παραμείνουν για περίπου 6 ώρες με το ανάλογο πρόγραμμα. Στη διάρκεια μεταφέρεται ο μούστος στη δεξαμενή όπου μετά από την διαδικασία της επίπλευσης ξεκινάει η αλκοολική ζύμωση στους 13 βαθμούς. Αφού ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση το κρασί εμφιαλώνεται φρέσκο και δεν επιδέχεται παλαίωση.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Σερβίρεται ιδανικά στους 10-12 βαθμούς και συνοδεύει θαλασσινά, λευκά κρέατα και φρούτα.
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |