

Φαίδρα – Phaedra
ΑΚΡΟΘΕΑ
Οίνος Ερυθρωπός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
(PGI-GR-A1616)
Π.Γ.Ε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΚΡΟΘΕΑ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ
Σοδειά: 2018
Αμπελοκαλλιεργητές: ΑΚΡΟΘΕΑ – Μαρία Καλαντίδου
Έκταση Αμπελώνων: 1,5ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 15 έτη
Ποικιλίες: : Ξινόμαυρο(64%) – Gewürztraminer (36%)
Απόδοση Παραγωγής: 3.100 Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 28hl
Φιάλες: 3.730
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Ξινόμαυρο-Xinomavro
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, “πρεσβευτής” του Ελληνικού αμπελώνα σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, με πυρήνα την Γουμένισσα από το 1750 με την ονομασία Ποπόλκα. Ωριμάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη και δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρωματισμό, αρώματα μικρόκαρπων φρούτων του δάσους, αποξηραμένων φρούτων και αφυδατωμένης ντομάτας, πλούσιο σε τανίνες που ηρεμούν με την παλαίωση που επιδέχεται το κρασί για να τελειώσει με την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια επίγευσης.

Gewürztraminer
Λευκή ποικιλία με Αλσατική καταγωγή. Σχετικά καινούργια ποικιλία για τον Ελληνικό αμπελώνα. Καταλαμβάνει έκταση 65 ha με κέντρο εγκατάστασης την Λακωνία όπου καλλιεργούνται τα 12,7ha, ενώ ακολουθεί η Φλώρινα με 8ha. Η λέξη Gewurtz στα Γερμανικά σημαίνει καρύκευμα και αντιπροσωπεύει τα αρώματα που έχουν τα κρασιά της ποικιλίας με έντονες γεύσεις μπαχαρικών.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Τα σταφύλια είναι από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Τρυγούνται περίπου στα 12 Μπωμέ(Baume) και οινοποιούνται όπως ένα λευκό κρασί. Κατά την διάρκεια της ζύμωσης όταν τα ζάχαρα είναι προς το τέλος ψύχουμε το γλεύκος και διακόπτεται η ζύμωση. Μετά από 15 μέρες αφού έχει διαυγαστεί ο οίνος φιλτράρεται και εμφιαλώνεται.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Συνοδεύεται με ψάρι, πίτες και φρούτα. Σερβίρετε κρύο στους 10-12ºC.
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |