ΤΕΤΑΡΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
ΚΕΧΡΗ
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ
(PGI-GR-A1088)
Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ ΚΕΧΡΗ
Σοδειά: 2020
Αμπελοκαλλιεργητές: : Σ.ΚΕΧΡΗ & ΣΙΑ Ο.Ε, Kαρατζιάς Βασίλης
Έκταση Αμπελώνων: 5,1ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 12 Έτη
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο (47%) – Merlot (23%) –
Cabernet sauvignon (30%)
Απόδοση Παραγωγής: 8.500 Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 60hl
Φιάλες: 8.000
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Ξινόμαυρο-Xinomavro
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, “πρεσβευτής” του Ελληνικού αμπελώνα σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείται στην Γουμένισσα από το 1750 με την ονομασία Ποπόλκα. Ωριμάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη και δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρωματισμό, αρώματα μικρόκαρπων φρούτων του δάσους, αποξηραμένων φρούτων και αφυδατωμένης ντομάτας, πλούσιο σε ταννίνες που ηρεμούν με την παλαίωση που επιδέχεται το κρασί για να τελειώσει με την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
Merlot
Από τις δημοφιλέστερες ποικιλίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Νεαρή σχετικά ποικιλία, προέρχεται από διασταύρωση παλιάς Γαλλικής ποικιλίας με την ποικιλία Καμπερνέ Φράν. Στην περιοχή της Γουμένισσας δίνει κρασιά υψηλού αλκοολικού τίτλου με μαλακή γεύση και αρώματα μαύρων φρούτων. Από τα 15.000 στρέμματα του Ελληνικού Αμπελώνα τα μισά περίπου καλλιεργούνται στην βόρεια Ελλάδα με την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική να είναι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες εκτάσεις.
Cabernet sauvignon
Ο Βασιλιάς των ερυθρών οίνων. Πολλά έχουν γραφτεί για την καταγωγή του. Το πιθανότερο η ποικιλία να προέρχεται από διασταύρωση των ποικιλιών cabernet franc και Sauvignon blanc. Η ποικιλία φημίζεται για την δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών κρασιών τα οποία μάλιστα επιδέχονται παλαίωση. Βαθύ χρώμα με αρώματα μαύρων φρούτων και μπαχαρικών, αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του οίνου. Στον Ελληνικό αμπελώνα καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα, με την Φθιώτιδα και την Μεσσηνία να φιλοξενούν τις μεγαλύτερες εκτάσεις με 1.550 και 1.300στρ αντίστοιχα.
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Κάθε ποικιλία τρυγιέται όψιμα και οινοποιείται ξεχωριστά με μακριά εκχύλιση έως και 12 εβδομάδες ανάλογα με τη ποικιλία. Ωρίμανση 18-24 μήνες σε δρύινα βαρέλια.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
Βαθύ πορφυρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους, ντομάτας, πράσινης πιπεριάς και αποξηραμένου δαμάσκηνου, με νότες καραμέλας και μπαχαρικών. Βελούδινη, μεστή γεύση μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, με πλούσιες τανίνες και πικάντικη επίγευση.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Κυνήγι, ψητά κρέατα με πικάντικες κόκκινες σάλτσες, κρεατόπιτες, αλλαντικά, πιπεράτα καπνιστά σκληρά τυριά.
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |