ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑ ΤΙΤΟY
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
(PDO-GR-A1251)
Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑ ΤΙΤΟΥ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Σοδειά: 2020
Αμπελοκαλλιεργητές: Χατζηδαμιανού Βασίλειος, Χατζηδαμιανού Αναστάσιος, Ελευθεριάδης Λάζαρος, Κτήμα Βίβλια Χώρα Α.Ε, Ουζούνης Κωνσταντίνος, Πένκη Αικατερίνη
Έκταση Αμπελώνων: 8,84ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 14 Έτη
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο (63%) – Νεγκόσκα (37%)
Απόδοση Παραγωγής: 7.220Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 373,5hl
Φιάλες : 45.000
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Ξινόμαυρο-Xinomavro
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, “πρεσβευτής” του Ελληνικού αμπελώνα σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείται στην Γουμένισσα από το 1750 με την ονομασία Ποπόλκα. Ωριμάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη και δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρωματισμό, αρώματα μικρόκαρπων φρούτων του δάσους, αποξηραμένων φρούτων και αφυδατωμένης ντομάτας, πλούσιο σε τανίνες που ηρεμούν με την παλαίωση που επιδέχεται το κρασί για να τελειώσει με την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
Νεγκόσκα- Negoska
Η ποικιλία της Γουμένισσας. Γηγενής Μακεδονική ποικιλία που καλλιεργήθηκε μαζί με το Ξινόμαυρο στην περιοχή, με την ονομασία “Νεγκόσκα Ποπόλκα”.. Η Γουμένισσα αποτελεί το μοναδικό αμπελοτόπι σε όλο τον κόσμο που θα συναντήσεις εύκολα την ποικιλία. Ο μέτριος σε οξύτητα και τανίνες χαρακτήρας του κρασιού της Νεγκόσκα, ισορροπεί τα κρασιά της Γουμένισσας προσδίδοντας παράλληλα σε αυτά φρουτώδη σοκολατένια γεύση.
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό των ποικιλιών Ξινόμαυρο & Νεγκόσκα, ένα τυπικό ΠΟΠ Γουμένισσα. Ο τρύγος των δύο τοπικών ποικιλιών ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ακολουθείται κλασική ερυθρή οινοποίηση, με εκχύλιση που συνεχίζεται μέχρι το τέλος της αλκοολικής ζύμωσης, με ήπιες αναδεύσεις. Μετά το τέλος της μηλογαλακτικής ζύμωσης, το κρασί παλαιώνει για ένα χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, κυρίως μεγάλου όγκου.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
Έχει λαμπερό ρουμπινί χρώμα και αιθέρια μύτη, με έντονα ώριμα κόκκινα φρούτα φράουλας, βύσσινου και φραμπουάζ που δένουν αρμονικά με το φυτικό χαρακτήρα της λιαστής ντομάτας ,του δεντρολίβανου και τις διακριτικές νότες γιασεμιού και μπαχαριού.Στο στόμα είναι κομψό, με τραγανή οξύτητα και μεταξένιες τανίνες να τονίζουν τη ζουμερή δομή του φρούτου, χαρίζοντας βάθος, αρωματική ισορροπία και μια καλής διάρκειας επίγευση.
Ένα κρασί που μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα τόσο φρέσκο όσο και στα πρώτα 6 χρόνια της ηλικίας του
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Συνοδεύει καρέ αρνιού ή πάπια αλλά και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα όπως ο μουσακάς, οι γεμιστές ντομάτες και το κοκκινιστό
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |