Si–La–Vie
GRIS DE NOIR
ΑΪΔΑΡΙΝΗ
Οίνος Λευκός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ
(PGI-GR-A1088)
Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ ΑΪΔΑΡΙΝΗ
Σοδειά: 2020
Αμπελοκαλλιεργητές: Αϊδαρίνης Χρήστος
Έκταση Αμπελώνων: 0,52ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 14 Έτη
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο (100%)
Απόδοση Παραγωγής: 6.500 Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 24,75hl
Φιάλες: 3.300
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Ξινόμαυρο-Xinomavro
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, “πρεσβευτής” του Ελληνικού αμπελώνα σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείται στην Γουμένισσα από το 1750 με την ονομασία Ποπόλκα. Ωριμάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη και δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρωματισμό, αρώματα μικρόκαρπων φρούτων του δάσους, αποξηραμένων φρούτων και αφυδατωμένης ντομάτας, πλούσιο σε τανίνες που ηρεμούν με την παλαίωση που επιδέχεται το κρασί για να τελειώσει με την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
Τον Ιούλιο του 2019 εγκρίθηκε και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε η τροποποίηση των προδιαγραφών του Π.Γ.Ε Πλαγιές Πάικου όπου πλέον είναι δυνατή η παραγωγή λευκού οίνου από κόκκινα σταφύλια(λευκή οινοποίηση- blanc de noir).
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Η οινοποίηση των ερυθρών σταφυλιών του Ξινόμαυρου γίνεται με την μέθοδο blanc de noir(Λευκή οινοποίηση) – άμεση αφαίμαξη μούστου, μηδενική επαφή με τα στέμφυλα, μικρό μέρος της αλκοολικής ζύμωσης (10%) γίνεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια, κατόπιν ωριμάζει για 7-8 μήνες με τις οινολάσπες.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
Χαρακτηρίζεται από ένα απαλό σομόν χρώμα. Αρώματα φρουτώδη αλλά και με νότες ανθικές, καραμέλας βουτύρου και τσουρεκιού ενώ στο στόμα η τραγανή οξύτητα ισορροπεί με την λιπαρότητα και τη μακρά επίγευση. Δοκιμάστε το ακόμα και μετά από 4-5 χρόνια.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Λιπαρά μεσογειακά πιάτα, πικάντικα τυριά, μεγάλα ψάρια στη σχάρα ή στα κάρβουνα.
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |