ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
Single Vineyard
ΑΪΔΑΡΙΝΗ
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
(PDO-GR-A1251)
Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΑΪΔΑΡΙΝΗ
Σοδειά: 2019
Αμπελοκαλλιεργητές: Αϊδαρίνης Χρήστος
Έκταση Αμπελώνων: 1,65ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 44 Έτη
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο (64%) – Νεγκόσκα (36%)
Απόδοση Παραγωγής: 7.150 Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 50hl
Φιάλες: 6.600
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Ξινόμαυρο-Xinomavro
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, “πρεσβευτής” του Ελληνικού αμπελώνα σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείται στην Γουμένισσα από το 1750 με την ονομασία Ποπόλκα. Ωριμάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη και δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρωματισμό, αρώματα μικρόκαρπων φρούτων του δάσους, αποξηραμένων φρούτων και αφυδατωμένης ντομάτας, πλούσιο σε τανίνες που ηρεμούν με την παλαίωση που επιδέχεται το κρασί για να τελειώσει με την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
Νεγκόσκα- Negoska
Η ποικιλία της Γουμένισσας. Γηγενής Μακεδονική ποικιλία που καλλιεργήθηκε μαζί με το Ξινόμαυρο στην περιοχή, με την ονομασία “Νεγκόσκα Ποπόλκα”.. Η Γουμένισσα αποτελεί το μοναδικό αμπελοτόπι σε όλο τον κόσμο που θα συναντήσεις εύκολα την ποικιλία. Ο μέτριος σε οξύτητα και τανίνες χαρακτήρας του κρασιού της Νεγκόσκα, ισορροπεί τα κρασιά της Γουμένισσας προσδίδοντας παράλληλα σε αυτά φρουτώδη σοκολατένια γεύση.
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Κλασσική ερυθρή οινοποίηση, με προζυμωτική κρυοεκχύλιση, αλκοολική ζύμωση με τα στέμφυλα, ωρίμανση σε βαρέλι γαλλικής δρυός για τουλάχιστον 18 μήνες και αναγωγική παλαίωση στη φιάλη για 6 μήνες.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
Καθαρό μέτριας έντασης ρουμπίνι χρώμα. Τυπικά αρώματα Ξινόμαυρου στη μύτη, συμπυκνωμένα, μικρά κόκκινα φρούτα αλλά και αποξηραμένα φρούτα όπως σύκο και δαμάσκηνο, νότες λιαστής ντομάτας. Το στόμα συνδυάζει φρεσκάδα λόγω της υψηλής οξύτητας με ένα μέτριο σώμα το οποίο όμως έχει ένταση αρωμάτων και ώριμες ταννίνες.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Κόκκινα κρέατα, με έντονες σάλτσες, κυνήγι.
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |