ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
ΣΑΚΑΛΑΚΗ
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ
(PGI-GR-A1088)
Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ ΣΑΚΑΛΑΚΗ
Σοδειά: 2016
Αμπελοκαλλιεργητές: Ομάδα Παραγωγών ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ
«ΕΥΦΟΡΗ ΓΗ»
Έκταση Αμπελώνων: 0,7ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 24 Έτη
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο (100%)
Απόδοση Παραγωγής: 8.570 Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 30hl
Φιάλες: 4.000
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Ξινόμαυρο – Xinomavro
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, “πρεσβευτής” του Ελληνικού αμπελώνα σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείται στην Γουμένισσα από το 1750 με την ονομασία Ποπόλκα. Ωριμάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη και δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρωματισμό, αρώματα μικρόκαρπων φρούτων του δάσους, αποξηραμένων φρούτων και αφυδατωμένης ντομάτας, πλούσιο σε ταννίνες που ηρεμούν με την παλαίωση που επιδέχεται το κρασί για να τελειώσει με την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Τα σταφύλια μεταφέρονται από τον αμπελώνα στο οινοποιείο με φορητό θάλαμο-ψυγείο που λειτουργεί με τα σταφύλια μεταφέρονται από τον αμπελώνα στο οινοποιείο με φορητό θάλαμο-ψυγείο που λειτουργεί με πετρέλαιο και συντηρούνται σε χαμηλή θερμοκρασία. Διατηρούν έτσι τα αρώματα τους, όλα τους τα χαρακτηριστικά και τη φρεσκάδα τους. Ιδανική τελική θερμοκρασία για να ξεκινήσει η παραλαβή των σταφυλιών είναι ακόμη και 3-4 βαθμοί. Πρώτο βήμα είναι η διαλογή των σταφυλιών από αυτόματο διαλογέα με λέιζερ και παράλληλα η προσθήκη ξηρού πάγου όσο τα στέμφυλα με το μούστο μεταφέρονται απευθείας με αγωγό στην επίσης ψυχρώμενη δεξαμενή διπλού μανδύα. Εκεί ξεκινάει και η αλκοολική ζύμωση καθ όλη τη διάρκεια της οποίας ο μούστος παραμένει με τα στέμφυλα. Στο τέλος της ζύμωσης το κρασί μεταφέρεται σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για περίπου 9 μήνες και στη συνέχεια ιδανικά 4-6 μήνες στη φιάλη.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Σερβίρεται ιδανικά στους 16-18 βαθμούς και συνοδεύει κόκκινα κρέατα, ξηρούς καρπούς, μαύρη σοκολάτα και τυριά.
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |