Επιλογή Σελίδας
mikro kitta
BLUE SEAL PDO

ΒΑΓΓΕΛΗ! ΜΕ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ;

ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ

Οίνος Λευκός Ξηρός

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ
(PGI-GR-A1088)

Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ
ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ

Σοδειά: 2022
Αμπελοκαλλιεργητές: Α.Ο.Α ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ Α.Ε
Έκταση Αμπελώνων: 1,2ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 15 Έτη
Ποικιλίες: Ασσύρτικο (17%) – Sauvignon Blanc (30%) –
Gewürztraminer (53%)

Απόδοση Παραγωγής: 8.000Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 30hl
Φιάλες : 4.000

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ:

Βαγγέλη! Με προσέχεις; ρώτησε ένας φίλος σε πλήρη ευθυμία κατά την διάρκεια ενός μεγάλου τραπεζιού που κάναμε για την εμφιάλωση του πρώτου μας λευκού κρασιού το 1985 στην Γουμένισσα. Το 2017, συμπληρώνοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του οινοποιείου, αποφασίστηκε να δοθεί αυτό το όνομα σε ένα από τα λευκά κρασιά του Κτήματος χατζηβαρύτης

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Ασσύρτικο – Assyrtiko

Η Ελληνική ποικιλία με τις απεριόριστες δυνατότητες. Τα λευκά κρασιά της διαφημίζουν σε όλο τον κόσμο τις δυνατότητες του Ελληνικού αμπελώνα, μεταφέροντας την αύρα του Αιγαίου σε όλες τις ηπείρους. Τα κρασιά, με έντονα αρώματα φρούτων και πλούσια δομή, έχουν την δυνατότητα παλαίωσης. Στον Ελληνικό αμπελώνα καλλιεργούνται κοντά στα 19.000στρ., από τα οποία τα 12.800στρ. βρίσκονται στις Κυκλάδες, ενώ ακολουθούν η Χαλκιδική και η Βοιωτία με 630 και 610 στρ.

asyrtiko

Σοβινιόν Μπλαν – Sauvignon blanc

Η ποικιλία ξεκίνησε το ταξίδι της από την κοιλάδα του Λίγηρα στην δυτική Γαλλία και κατέκτησε όλο τον κόσμο. Αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου και ροδάκινου είναι τα πρωτογενή αρώματα της ποικιλίας, που έχει προσαρμοστεί πλήρως στον Ελληνικό Αμπελώνα. Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερα από 7.500 στρ. σε όλη την Ελλάδα, με την Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας με 1.600στρ. να καλλιεργεί της μεγαλύτερες εκτάσεις, της Δράμας και της Φλώρινας να ακολουθούν με 1.160 και 690στρ. αντίστοιχα.

sauvignon blanc

Gewürztraminer

Λευκή ποικιλία με Αλσατική καταγωγή. Σχετικά καινούργια ποικιλία για τον Ελληνικό αμπελώνα. Καταλαμβάνει έκταση 65 ha με κέντρο εγκατάστασης την Λακωνία, όπου καλλιεργούνται 12,7ha, ενώ ακολουθεί η Φλώρινα με 8ha. Η λέξη Gewurtz στα Γερμανικά σημαίνει καρύκευμα και αντιπροσωπεύει τα αρώματα που έχουν τα κρασιά της ποικιλίας με έντονες γεύσεις μπαχαρικών.

Gewürztraminer
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION

Ο μούστος περνάει από προζυμωτική κρυοεκχύλιση για 6 ώρες και στη συνέχεια η θερμοκρασία της δεξαμενής αφήνεται να ανέβει ώστε να ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση. Μετά από την αλκοολική ζύμωση, το κρασί παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες του για 3 μήνες με περιοδική ανάδευση, πριν εμφιαλωθεί.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES

Αυτό το τραγανό λευκό κρασί έχει ένα τροπικό μπουκέτο αρωμάτων με νότες από μοσχολέμονο, άγρια τριαντάφυλλα και λευκά φρούτα. Η υψηλή οξύτητα έχει ως αποτέλεσμα μια τραγανή, καθαρή γεύση με ένα παρατεταμένο αρωματικό τελείωμα. Ιστορία πίσω από το όνομα: Βαγγέλη! Με προσέχεις; ρώτησε ένας φίλος σε πλήρη ευθυμία κατά την διάρκεια ενός μεγάλου τραπεζιού που κάναμε για την εμφιάλωση του πρώτου μας λευκού κρασιού το 1985 στην Γουμένισσα. Σήμερα, συμπληρώνοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του οινοποιείου μας, αποφασίσαμε να παράγουμε αυτό το επετειακό κρασί, το οποίο αποτελείται κυρίως από Sauvignon blanc και Ασύρτικο

ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING

Σερβίρεται στους 12 ° C και συνδυάζεται με θαλασσινά, λευκά κρέατα και ζυμαρικά.

ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Kilkis Wineries
Average rating:  
 0 reviews