

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
ΒΑΛΤΑΡΑ
Οίνος Λευκός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ
ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ
(PGI-GR-A1088)
Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ ΒΑΛΤΑΡΑ
Σοδειά: 2021
Αμπελοκαλλιεργητές: Βαλτάρας Αλέξανδρος
Έκταση Αμπελώνων: 0,5ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 5 Έτη
Ποικιλίες: Μαλαγουζιά (100%)
Απόδοση Παραγωγής: 8.000 Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 15hl
Φιάλες: 2.000
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Μαλαγουζιά – Malagouzia
Χαρισματική, λευκή , Ελληνική ποικιλία της Ναυπακτίας που το 1970 πλησίασε τα όρια της εξαφάνισης. Η καλλιεργούμενες εκτάσεις, αυξήθηκαν την δεκαετία του 80 από οινοποιούς με όραμα και σήμερα συγκαταλέγεται στις ανερχόμενες Ελληνικές ποικιλίες. Τα λευκά άνθη και τα εσπεριδοειδή χαρακτηρίζουν τα αρώματα των σταφυλιών που θα δώσουν υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας κρασιά. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 4.700στρ., με την Φθιώτιδα, την Θεσσαλονίκη, την Αιτωλοακαρνανία και την Χαλκιδική να αποτελούν της σημαντικότερες περιοχές καλλιέργειας της ποικιλίας.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Κλασική Προζυμωτική εκχύλιση σε θερμοκρασία 10°C για 6 ώρες. Αλκοολική ζύμωση σε ανοξείδωτες ψυχόμενες δεξαμενές σε θερμοκρασία 14-16°C. Ανάδευση (bâtonnage) στις λεπτές οινολάσπες για μερικούς μήνες, διαδικασία που καθορίζει το λιπαρό χαρακτήρα του κρασιού.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
Ιδιαίτερης κομψότητας ΟΙΝΟΣ με λεπτά χαρακτηριστικά περγαμόντου,άγουρου βερικοκου και λάιμ. Διακριτικές ανήθικες νότες λεμονανθού και δυόσμου χαρίζουν μια διακριτική φρεσκάδα που συνδυάζει ένα δροσερό και απαλό ανθικό τελείωμα.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Σερβίρεται δροσερό στους 10-12 C. Συνδυάζεται με θαλασσινά, πουλερικά, ζυμαρικά με ελαφριές σάλτσες και σαλάτες φρέσκων μεσογειακών λαχανικών όπως και με την ασιατική κουζίνα.
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |