ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
(PDO-GR-A1251)
Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ A.O.A ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ
Σοδειά: 2019
Αμπελοκαλλιεργητές: Α.Ο.Α ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ Α.Ε
Έκταση Αμπελώνων: 2,84ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 21 έτη
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο (70%) – Νεγκόσκα (30%)
Απόδοση Παραγωγής: 9.590Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 130hl
Φιάλες : 17.300
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Ξινόμαυρο-Xinomavro
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, “πρεσβευτής” του Ελληνικού αμπελώνα σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείται στην Γουμένισσα από το 1750 με την ονομασία Ποπόλκα. Ωριμάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη και δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρωματισμό, αρώματα μικρόκαρπων φρούτων του δάσους, αποξηραμένων φρούτων και αφυδατωμένης ντομάτας, πλούσιο σε τανίνες που ηρεμούν με την παλαίωση που επιδέχεται το κρασί για να τελειώσει με την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
Νεγκόσκα- Negoska
Η ποικιλία της Γουμένισσας. Γηγενής Μακεδονική ποικιλία που καλλιεργήθηκε μαζί με το Ξινόμαυρο στην περιοχή, με την ονομασία “Νεγκόσκα Ποπόλκα”.. Η Γουμένισσα αποτελεί το μοναδικό αμπελοτόπι σε όλο τον κόσμο που θα συναντήσεις εύκολα την ποικιλία. Ο μέτριος σε οξύτητα και τανίνες χαρακτήρας του κρασιού της Νεγκόσκα, ισορροπεί τα κρασιά της Γουμένισσας προσδίδοντας παράλληλα σε αυτά φρουτώδη σοκολατένια γεύση.
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Ο μούστος μένει με τα στέμφυλα για 2 μέρες σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στη συνέχεια, η θερμοκρασία αφήνεται να ανέβει σταδιακά έτσι ώστε να ξεκινήσει η αλκοολική ζύμωση και η μακρά εκχύλιση μέσα στη δεξαμενή. Αφού ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση, το κρασί παραμένει σε επαφή με τις οινολάσπες του για 8 μήνες πριν μεταφερθεί σε Γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου παλαιώνει για τουλάχιστον 12 μήνες και άλλους 6 μήνες στη φιάλη.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
Αυτό το ερυθρό κρασί έχει βαθύ κόκκινο χρώμα με ένα περίπλοκο μπουκέτο αρωμάτων μικρών κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι, raspberry και blackberry. Υπάρχουν επίσης αρώματα μπαχαρικών, ελιάς, τομάτας και βανίλιας. Στο στόμα είναι γεμάτο, με πλούσιες τανίνες, με περίπλοκο και μακρύ τελείωμα.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Σερβίρεται στους 16-18⁰C και συνδυάζεται με κόκκινα και λευκά κρέατα (ψητά και μαγειρεμένα με σάλτσες), κυνήγι, είδη pasta και κίτρινα τυριά
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |