Επιλογή Σελίδας
spanoudis winery
mikro kitta

VENTUM
Ξινόμαυρο – Merlot

ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ

Οίνος Ερυθρός Ξηρός

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ
(PGI-GR-A1088)

Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ SPANOUDIS

Σοδειά: 2020
Αμπελοκαλλιεργητές: Σπανούδης Δημήτριος
Έκταση Αμπελώνων: 0,43ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 23 έτη
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο (90%) – Merlot (10%)
Απόδοση Παραγωγής: 12.000 Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 30hl
Φιάλες : 4.000

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

Ξινόμαυρο-Xinomavro

Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, “πρεσβευτής” του Ελληνικού αμπελώνα σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, με πυρήνα την Γουμένισσα από το 1750 με την ονομασία Ποπόλκα. Ωριμάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη και δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρωματισμό, αρώματα μικρόκαρπων φρούτων του δάσους, αποξηραμένων φρούτων και αφυδατωμένης ντομάτας, πλούσιο σε τανίνες που ηρεμούν με την παλαίωση που επιδέχεται το κρασί για να τελειώσει με την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια επίγευσης.

Merlot

Από τις δημοφιλέστερες ποικιλίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Νεαρή σχετικά ποικιλία, προέρχεται από διασταύρωση παλιάς Γαλλικής ποικιλίας με την ποικιλία Καμπερνέ Φράν. Στην περιοχή της Γουμένισσας δίνει κρασιά υψηλού αλκοολικού τίτλου με μαλακή γεύση και αρώματα μαύρων φρούτων. Από τα 15.000 στρέμματα του Ελληνικού Αμπελώνα τα μισά περίπου καλλιεργούνται στην βόρεια Ελλάδα με την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική να είναι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες εκτάσεις.

merlot grapes
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION

Αυθόρμητη ζύμωση και μηλογαλακτική μετατροπή με ιθαγενή στελέχη. Παραμονή του μούστου με τα στέμφυλα κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης σύμφωνα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών κάθε χρονιά. Κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης εφαρμόζονται ελαφριά pigeage. Με το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης το κρασί μεταφέρεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 L όπου παραμένει για 12 μήνες. Το τελικό στάδιο προϋποθέτει τη παραμονή κρασιού για 6 μήνες στη φιάλη. Οι παρεμβάσεις κατά την οινοποίηση είναι οι ελάχιστες απαιτητές προκειμένου τα κρασιά να μπορούν να εξελίσσουν τον χαρακτήρα τους και να εκφράσουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του terroir της Γουμένισσας.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
Βαθύ Ρουμπινί χρώμα με κεραμιδί ανταύγιες, στόμα γεμάτο με ελαφριές ταννίνες και μαλακή οξύτητα, άρωμα ώριμων φρούτων, δαμάσκηνου, ντομάτας, ψητών μπαχαρικών και νότες άνηθου.
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING

Σερβίρεται στους 16-18⁰C και μπορεί να συνδυαστεί με κόκκινα και λευκά κρέατα, καθώς και με φαγητά με κόκκινη σάλτσα.

ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

spanoudis

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Kilkis Wineries
Average rating:  
 0 reviews