VENTUM
Ξινόμαυρο – Merlot
ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ
Οίνος Ερυθρός Ξηρός
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ
(PGI-GR-A1088)
Π.Γ.Ε ΠΛΑΓΙΕΣ ΠΑΪΚΟΥ SPANOUDIS
Σοδειά: 2020
Αμπελοκαλλιεργητές: Σπανούδης Δημήτριος
Έκταση Αμπελώνων: 0,43ha
Μέση ηλικία Αμπελιών: 23 έτη
Ποικιλίες: Ξινόμαυρο (90%) – Merlot (10%)
Απόδοση Παραγωγής: 12.000 Kgr/ha
Ποσότητα Πιστοποίησης: 30hl
Φιάλες : 4.000
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Ξινόμαυρο-Xinomavro
Ο βασιλιάς της Μακεδονίας, “πρεσβευτής” του Ελληνικού αμπελώνα σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, με πυρήνα την Γουμένισσα από το 1750 με την ονομασία Ποπόλκα. Ωριμάζει στα τέλη του Σεπτέμβρη και δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρωματισμό, αρώματα μικρόκαρπων φρούτων του δάσους, αποξηραμένων φρούτων και αφυδατωμένης ντομάτας, πλούσιο σε τανίνες που ηρεμούν με την παλαίωση που επιδέχεται το κρασί για να τελειώσει με την εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια επίγευσης.
Merlot
Από τις δημοφιλέστερες ποικιλίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Νεαρή σχετικά ποικιλία, προέρχεται από διασταύρωση παλιάς Γαλλικής ποικιλίας με την ποικιλία Καμπερνέ Φράν. Στην περιοχή της Γουμένισσας δίνει κρασιά υψηλού αλκοολικού τίτλου με μαλακή γεύση και αρώματα μαύρων φρούτων. Από τα 15.000 στρέμματα του Ελληνικού Αμπελώνα τα μισά περίπου καλλιεργούνται στην βόρεια Ελλάδα με την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική να είναι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες εκτάσεις.
ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – VINIFICATION
Αυθόρμητη ζύμωση και μηλογαλακτική μετατροπή με ιθαγενή στελέχη. Παραμονή του μούστου με τα στέμφυλα κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης σύμφωνα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών κάθε χρονιά. Κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης εφαρμόζονται ελαφριά pigeage. Με το πέρας της αλκοολικής ζύμωσης το κρασί μεταφέρεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια 225 L όπου παραμένει για 12 μήνες. Το τελικό στάδιο προϋποθέτει τη παραμονή κρασιού για 6 μήνες στη φιάλη. Οι παρεμβάσεις κατά την οινοποίηση είναι οι ελάχιστες απαιτητές προκειμένου τα κρασιά να μπορούν να εξελίσσουν τον χαρακτήρα τους και να εκφράσουν τον αυθεντικό χαρακτήρα του terroir της Γουμένισσας.
ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ORGANOLEPTIC FEATURES
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - WINE PAIRING
Σερβίρεται στους 16-18⁰C και μπορεί να συνδυαστεί με κόκκινα και λευκά κρέατα, καθώς και με φαγητά με κόκκινη σάλτσα.
ΖΩΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΩΝ Π.Ο.Π ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Submit your review | |