Νοερά ταξίδια στους αμπελώνες της Γουμένισσας και τα κρασιά του Πάικου, σκανάροντας σε QR code

Το ζευγάρι που πριν από λίγο μπήκε στην κάβα κρασιών στο Μόναχο πλησιάζει το ράφι με τους ελληνικούς οίνους από τη Γουμένισσα.

Δεν ξέρουν πολλά για τα ελληνικά κρασιά, αλλά δοκίμασαν κάποια κατά τις διακοπές τους στην Ελλάδα και θέλουν να μάθουν περισσότερα.

Η γυναίκα βγάζει το κινητό της και σκανάρει το QR code πάνω στην ετικέτα μιας φιάλης. Αμέσως μεταφέρεται νοερά στα αμπελοτόπια που αφθονούν στις ανατολικές πλαγιές του όρους Πάικου και στους λόφους με τις ήπιες κλίσεις στα νότια της Γουμένισσας, σε υψόμετρο που φτάνει τα 200-250 μέτρα, εκεί όπου οι βόρειοι άνεμοι και η υγρασία από την κοιλάδα του Αξιού ευνοούν την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή κρασιών από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, αιώνες τώρα.
Χάρη στην τεχνολογία και τον γραμμωτό κώδικα δύο διαστάσεων (QR code), οι Γερμανοί οινόφιλοι μαθαίνουν, στην αγγλική γλώσσα, πως το κρασί ΠΟΠ Γουμένισσας που κρατούν στα χέρια τους προέρχεται από αμπελώνες με μέση ηλικία 44 ετών, του οινοποιείου Αϊδαρίνη. Ότι το κρασί, που παρήχθη το 2017 σε 6.500 φιάλες, περιέχει 60% Ξινόμαυρο -που καλλιεργείται στην περιοχή ήδη από το 1750, με την ονομασία «Ποπόλκα»- και 40% Νεγκόσκα, γηγενή μακεδονική ποικιλία, που σήμερα καλλιεργείται σε ποσοσtό άνω του 95% στο Κιλκίς και δεν τη συναντάς εύκολα σε άλλα αμπελοτόπια, πέραν αυτού της Γουμένισσας. Μαθαίνουν για τη γεύση και την επίγευση του κρασιού και την παλαίωσή του, για τη μέθοδο της οινοποίησης, αλλά και για τα εδέσματα με τα οποία μπορούν να το συνδυάσουν ιδανικά.

Όλα αυτά χάρη στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Κilkis Wineries», που ξεκίνησε στη βάση μιας ιδέας των ανθρώπων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, στην οποία «μπήκαν» με ενθουσιασμό οι οινοποιοί και αμπελουργοί της περιοχής και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ).

Με ένα κλικ, 20 ετικέτες κρασιών από 11 οινοποιεία της περιοχής

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Βασίλης Ιωαννίδης, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, στην πρωτοβουλία έχουν ήδη ενταχθεί περίπου 20 ετικέτες κρασιών από τα 11 οινοποιεία της περιοχής, οι οποίες αφορούν σε οίνους ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) Γουμένισσας και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) Πλαγιών Πάικου. Πρόκειται για οίνους από Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, που πραγματοποιούν εξαγωγές σε ΗΠΑ, Ευρώπη (κυρίως Αγγλία, Γερμανία και Γαλλία), αλλά και στη μακρινή Κίνα τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια.

Πηγή: https://www.iefimerida.gr/

Σχετικά Άρθρα